میوه و خوراکی های قرآنی

  • ۳۰ شهریور ۱۳۹۹
  • 0 نظر
  • admin
5/5 - (1 امتیاز)

میوه ها و خوراکی ها ی قرآنی :

در قرآن کریم، آیات زیادی در مورد تغذیه وجود دارد.

خداوند در 118 آیه در مورد غذا و خوردن غذا با ما سخن گفته است.

در این میان، ۱۹ مورد لفظ میوه (فاكهه و اشتقاقات آن) استفاده شده است که خود میتواند نکته ای روشن در مورد ارزشمندی میوه ها از نظر غذایی برای انسان باشد.

به جز آیاتی که موضوع میوه به طور کلی در آن مطرح شده است، در بررسی آیات بشارت دهنده قرآن کریم، به ترسیم تصاویری از الطاف و نعمتهای بهشتی بر میخوریم که خداوند رحمان، ضمن برشمردن ویژگی افراد مؤمن، آنان را به برخورداری از نعمتها از جمله میوه های بهشتی بشارت میدهد.

قرآن کریم، بهشت را بیشتر با کلمه «جنت» به معنی بستانی که کثرت درختها و پیچیدگی شاخه های آنها، سایه و پوشش مخصوصی برای سطح آن ایجاد کرده است، یاد مینماید.

خداوند، در سه مورد به صورت دستور به اهل بهشت میفرماید: «بخورید و بیاشامید، نوش جان شما باد، این پاداش اعمال نیکی است که در دنیا انجام داده اند.»

اما آنان چه چیزی را باید بخورند؟

آن چه قرآن به عنوان اولویت بدان تصریح می کند، یک ماده مهم غذایی است به نام میوه و گیاهان قرآن کریم، با آن که عموما خوردنی ها و نوشیدنیهای حلال را شرح میدهد، برخی از آنها را به طور خاص ذکر می کند که مسلما نشان از اهمیت و برتری آنها بر دیگر خوراکیها دارد.

درباره حبوبات و سبزیهای بهشتی نیز، به جز آن چه از آیاتی چون: «هر چه بخواهید در اختیار شما قرار می گیرد» (ق /۳۵)، استفاده میشود که همه انواع سبزیها در بهشت برای اهل آن فراهم است.

قرآن هم می فرماید: «دانه های (غذایی) که همراه با ساقه و برگ است و به صورت نوم در می آید و نیز گياهان خوشبو و معطر، در اختیار اهل بهشت قراز داده میشود.» (الرحمن/۱۲)

در آیات ۲۴ تا ۳۲ سورة عبس، به هشت نوع مواد غذایی گیاهی و نباتی پرداخته شده است که حاکی از اهمیت و اولویت گیاهان و میوه ها در تغذیه انسانهاست، تأکید فراوان برخی آیات بر زمین و روییدنی ها و تقدم میوه ها بر گوشتها، دلیل دیگری بر اولویت این گروه غذایی است.

میوه های بهشتی و خواص آنها

خرید کتاب ارمغان الهی از سایت دیجی کالا

همچنین ذکر مکرر میوه ها از میان غذاهای بهشتی، به خاطر اهمیت میوه ها در تغذیه و نقش آنها در طراوت و شادابی و نشاط انسان و هضم و جذب آسان است.

نه تنها از نظر علمی، بلکه در تجربه عمومی مردم نیز به اثبات رسیده است.

میوه هایی چون انگور، انار، زیتون، خرما، سیب و انجیر و … هر کدام از خواص زیادی برخوردارند که در روایات نیز به آنها اشاره شده است.

مثلا انار، موجب نورانیت قلب و دور کننده شیطان است، معده را پالایش میدهد، نیروبخش است، غذا را هضم می کند و سبب اعتدال طبع میشود.

انگور، از میوه های بهشتی و یک غذای کامل و داروخانه طبیعی است.

انجیر، استحکام بخش استخوانها، جلابخش چشم و دل، فزاینده عقل و آرامش و برطرف کننده ضعف است.

خربزه، شفای بسیاری از دردها، شستشو دهنده مثانه و معده و دارای هزار برکت می باشد.

خرما، شفابخش، قوی کننده پشت، افزایش دهنده حلم و بردباری، سیر کننده و رفع کنندة خستگی و دارای ۷۲ خاصیت شفابخش است.

سبزیها نیز علاوه بر زینت سفره، از خواص ارزشمند غذایی برخوردارند.

پیامبر(ص) فرموده اند سفره هایتان را به سبزی زینت بخشید، زیرا خوردن سبزی با گفتن بسم الله، شیطان را میراند.

در چند آیه از قرآن، از میوه های بهشتی به عنوان کثیر و فراوان یاد شده است :

(و فاكهة ما يتخيرون ) (واقعه /۲۰)

و میوه هایی از هر نوع که مایل باشند.

(وفاكهة كثيرة لا مقطوعة وَلا متنوعة) (واقعه /32 و 33)

میوه های فراوانی که هرگز قطع و ممنوع نمیسود

(لكم فيها فاكهة كثيرة منها تأگلون) (زخرف/۷۳)

برای شما در این میوه های فراوان است که از آن تناول می کنید.

خرید انواع میوه و سبزی های تازه از دیجی کالا

قرآن کتاب آسمانی و از معجزات پیامبر اکرم(ص) است که اغلب مطالب علمی آن، از سوی محققان با انجام تحقیقات و پژوهشهای متعدد به اثبات رسیده است.

برخی از میوه ها به طور خاص در آیات مختلفی ذکر شده است که بسیاری از آنها مانند زیتون، انجیر و . . . علاوه بر خواص تغذیه ای، خاصيت درمانی نیز دارند.

اما چه نکاتی در ذکر نام این میوه ها در قرآن نهفته است؟

1. قرآن با هدف تعقل و تفکر مردم، برخی از این میوه ها را نام میبرد تا مردم در مورد این میوه ها بیاندیشند.

به عنوان مثال، می توان به آیه ۴ سوره رعد اشاره کرد:

«و در زمین قطعاتی است کنار هم و باغ هایی از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب می گردند و {با این همه} برخی از آنها را در میوه از حيث مزه و نوع و کیفیت بر برخی دیگر برتری میدهیم.

بیگمان در این امر نیز برای مردمی که تعقل می کنند دلایل{روشی} است.»

2. بیان نام میوه ها در قرآن، همچنین با نشان دادن لطف و رحمت خداوند نسبت به مردم همراه بوده است.

و در این رابطه میوه ها را نام می برد و در آخر، از رحمت الهی صحبت به میان می آورد.

نشان دادن علم و آگاهی خداوند به بندگان، از جمله اهداف الهی در اشاره به این موضوع میباشد که در آیه ۵۹ سوره انعام، این موضوع مورد اشاره قرار گرفته است.

3. استفاده صحیح از میوه ها و خوردنیها و توجه به حقوق دیگران در امر تغذیه نیز باید در این رابطه مورد توجه قرار گیرد.

همان طور که قرآن در آیه ۵۷ سوره بقره این مطلب را ذکر کرده است:

«از خوراکیهای پاکیزه ای که به شما روزی داده ایم بخورید، و آنان بر ما ستم نکردند، بلکه بر خود ستم روا داشته اند.»

4. عدم اسراف در تغذیه، یکی از اهداف نام بردن میوه ها در قرآن میباشد که در آیه ۸۱ سورة طه و همچنین آیه ۱۴۱ سوره انعام، به این مسأله اشاره شده است:

«از خوراکی های پاکیزه ای که روزی شما کردیم بخورید ولی در آن زیاده روی مکنید که خشم من بر شما فرود آید و هر کس خشم من بر اوفرود آید، قطعا در ورطة هلاکت افتاده است«

۵. قسم خوردن خداوند به برخی میوه ها، نشانه اهمیت آن هاست.

خداوند در بین انواع خوراکیها، به دو خوردنی قسم یاد می کند؛ آن دو انجیر و زیتون هستند که میتواند به اهمیت فوق العاده آنها در سلامت انسان و حتی بهداشت روانی او اشاره داشته باشد.

جالب است که حتی روغن زیتون نیز به عنوان یکی از نعمت های مبارک الهی، در سوره های مؤمنون و نور، مورد توجه قرار گرفته است.

 

(و شجرة تخرج من طور سيناء تنبت بالدهن وصبغ للآكلين)

و درختی را ایجاد کردیم که از طور سینا بیرون می ید و روغن و نان خورشی ر ابرای خورندگان می رویاند.« (مومنون /۲۰)

علاوه بر خواص مادی روغن زیتون، در روایات به تأثیرگذاری این ماده غذایی در تعادل روح و روان انسان هم اشاره شده است.

از امام رضا(ع) نقل شده است:

«زیتون . . . غم و اندوه را برطرف میکند و اخلاق را نیکو مینماید.»

در بسیاری از روایات نیز فرموده اند سرکه و روغن زیتون، غذای انبياء و غذای مورد علاقه حضرت فاطمه (س) بوده است.

به طور کلی، روایاتی که از خواص زیتون سخن می گویند، چنان زیادند که مجال اشاره به آنها نیست تنها بگوییم که فرموده اند زیتون بخورید که از درخت مبارکی است. در قرآن هفت مرتبه به زیتون اشاره شده است.

خواص برخی از میوه های قرآنی :

1- زیتون: علاوه بر ارزش غذایی، ارزش دارویی زیادی دارد.

روغن زیتون به جز خاصیت ضد سرطانی فواید فراوانی دارد که از آن جمله، ملین بودن آن و نرم کردن عضلات و آرام بخشی درد استخوان است.

همچنین روغن زیتون به موها نرمی و لطافت خاصی می بخشد و باعث تقویت مو می شود.

عصاره زیتون برای چین و چروک پوست بسیار مفید است و باعث لطافت، نرمی و شادابی پوست صورت میشود.

لیست قیمت محصولات تولید شده از زیتون در دیجی کالا

 

خواص زیتون براساس قرآن

2- انجیر: از انجیر نیز سخن فراوان است، اما انجیر معمولا در بین ما به اندازه زیتون مورد توجه نیست.

از پیامبر خدا(ص) نقل شده است که فرمود:

اگر گفته میشد میوه ای از بهشت نازل شده، هر آینه می گفتم که آن انجیر است، برای این که میوه بهشت بدون دانه است، پس آن را بخورید که بواسیر را قطع می کند.

و برای درد نقرس و سیاتیک مفید است.

انجیر، به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیائی بدن را بالا می برد و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است و تأمین کننده سلامتی کودکان ضعیف و نیز کم خونی و بی اشتهایی است.

انجير، منبع غنی فیبر غذایی میباشد.

لیگنین یک نوع فیبر غذایی غیر محلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.

انجیر، ضد سرطان است و بیش از سایر میوه ها املاح قند دارد.

۵۰ درصد انجیر خشک را قند تشکیل میدهد. همچنین حاوی پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و نیز ویتامینهای B C A است.

انجیر، از میوه هایی قند بالا است که مانع از افت قند خون میشود، همچنین، دانه های این میوه از بروز یبوست جلوگیری می کند.

این میوه، حاوی مقادیر بالایی از آهن است؛ لذا بهتر است همراه با زیتون مصرف شود تا خاصیت متعادل برای بدن داشته باشد.

خداوند در سوره «تین» (انجیر)، به این میوه قسم خورده است.

احتمالا علت آن است که انجیر، یکی از میوه های همه چیز تمام و دارای املاح و ویتامین های زیادی می باشد، لذا مورد توجه خاص قرآن قرار گرفته است.

خرید محصولات تمام محصولات تولید شده از انجیر در دیجی کالا

خواص انجیر طبق آیات قرآن

3- خواص انگور: دو برابر گوشت در بدن حرارت ایجاد می کند.

دارای خاصیت ضد سم، مفید برای تصفیه خون، دفع رماتیسم، نقرس و عامل مبارزه با افزایش اوره خون است.

علاوه بر اینها، انگور اعصاب را تقویت و تولید نشاط می کند و به خاطر داشتن انواع ویتامینها به انسان نیرو و توان می بخشد.

به گفته پژوهشگران، غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول و سفت و سخت شدن رگها دلایل اصلی بروز بیماریهای قلبی و تصلب شرایین است.

و با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول می باید و رگهای خونی منبسط می شوند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می یابد.

علاوه بر این، خوردن انگور قرمز، موجب بهبود عملکرد قلب می شود.

انگور قرمز، منبع سرشاری از آنتی اکسیدانها است که از تراکم و روی هم انباشته شدن پلاکتهای خون جلوگیری می کنند و در نتیجه مانع لخته شدن خون در رگها میشود.

انگور، یکی از بهترین منابع طبیعی گلوکز و فروکتوز است و ۲۰ درصد آن از این مواد تشکیل شده است.

علاوه بر قندها، انگور دارای اسید تارتاریک و اسید مالیک فراوان است، مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم کلسیم و آهن به مقدار زیاد در أن وجود دارد، در صورتی که پروتئین و چربی آن بسیار تاچیز است.

 

فواید انگور از زبان قرآن

4- خواص خرما از دیدگاه قرآن :

یکی دیگر از میوه هایی که قرآن کریم بیش از سایر میوه ها از آن نام می برد و آن را هم از میوه های دنیوی و هم از میوه های بهشتی قرار داده است، خرما است.

وقتی حضرت مریم (س) حضرت عیسی (ع) را به دنیا آورد، در همان لحظات نخستین پس از زایمان به او وحی شد درخت کنارش را تکان دهد و از آن خرمای تازه بخورد (مریم/۲۵).

از این رو گفته اند که خرمای تازه بهترین غذا برای بانوانی است که تازه وضع حمل کرده اند.

امروزه کشف شده که خرما، محتوی بیش از ۱۳ ماده حیاتی و ۵ نوع ویتامین است و مقدار زیادی کلسیم دارد که عامل اصلی استحکام استخوان هاست.

همچنین، مقداری فسفر دارد که از عناصر اصلی تشکیل دهنده مغز و مانع ضعف اعصاب است.

مقداری پتاسیم دارد که فقدان آن موجب زخم معده میشود؛ به همین جهت توصیه شده بانوانی که تازه زایمان کرده اند، خرما تناول نمایند.

تحقیقات درباره خرما نشان داده است که این میوه بهشتی می تواند از بسیاری سرطان ها ماننده سرطان کولون روده و معده پیشگیری کند.

یکی از خواص خرما ملین بودن آن است، به این شرط که ۶ تا ۷ عدد خرما در ۲ لیوان آب جوش خیس شود و صبح و شب به صورت گرم نوشیده شود و یا مقداری خرما میل شود و بلافاصله یک یا دو لیوان آب گرم روی آن نوشیده شود.

خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید اضافی معده است و از آنجا که زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود، بنابراین هر وقت دل درد گرفتید، می توانید ۲ تا ۳ عدد خرمای تازه را در آب جوش خوب مخلوط کنید و سپس آن را بنوشید.

این ویژگیها را می توان برای انگور، انجیر و انار هم ذکر کرد. خرما بیش از همه میوه ها در قرآن تکرار شده است.

مشاهده تمام محصولات تولید شده از خرما در دیجی کالا

خواص عجیب خرما از دیدگاه قرآن کریم

5- خواص فوق العاده انار از منظر قرآن :

از انار نیز سه بار در قرآن یاد شده است.

وقتی در سورة الرحمن از دو باغ ویژه بهشتی سخن به میان می آید، می فرماید:

در آن دو باغ میوه است؛ سپس دو تا از آن میوه ها را از بقیه جدا کرده نام می برد که انار و خرما است.

دانشمندان غذاشناس، مطالب بسیاری در مورد انار بیان نموده اند؛

از جمله بر قدرت پاک کنندگی خون، وجود مقدار قابل ملاحظه آهن و ویتامینهای A ،B C E در آن تاکید کرده اند.

همچنین فواید بسیاری برای این میوه که در روایات به عنوان بهترین میوه معرفی شده برشمرده اند؛ از جمله :

تقویت معده، دفع تب های صفراوی، یرقان، خارش و تقویت دید چشم، رفع جراحات مزمن و تقویت لثه ها

یک لیوان آب انار، ۴۰ درصد ویتامین مورد نیاز روزانه بدن را تامین می کند.

اگر میخواهید جوان بمانید، انار مصرف کنید، زیرا انار خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد.

آب انار جلوی تصلب شرایین را می گیرد و کلسترول بد خون را کاهش میدهد.

آب انار، از به هم پیوستن پلاکتهای خونی جلوگیری می کند، پس مانع از لخته شدن خون می گردد.

انار موجب کاهش فشار خون بالا و کاهش چربی خون می شود.

آب انار، به کاهش خطر سرطان پوست، پستان و پروستات کمک می کند.

همچنین افرادی که در هفته ۲ لیوان یا بیشتر آب انار مینوشند، احتمال پیشرفت و بروز آلزایمر در آنها کمتر می شود.

پیامبر اسلام (ص) فرموده اند: هرکس انار بخورد، کینه و دشمنی را از خود دور کرده است.

خواص انار در قرآن چیست؟

6- خواص موز :

موز هم در سوره واقعه به عنوان میوه ای بهشتی نام برده شده و با توصیف درختان موز، به توصيف زیبایی ها و نعمات بهشتی پرداخته شده و همین دلیلی بر برتری موز بر دیگر میوه ها از منظر قرآن است.

7- سیر، عدس، خیار، پیاز، کدو، زنجبیل و ترنجبین هم در قرآن ذکر شده اند. (البته در آیات مربوط، بیشتر اینها به عنوان نقل قول دیگران در قرآن آمده است.)

8-خواص عسل از نظر آیات قرآن :

آخرین مورد در بحث مربوط به خوردنی های سفارش شده در قرآن که منشا گیاهی دارد، عسل است.

از عسل در قرآن بعنوان شفاء یاد شده است.

و به مهم ترین جنبه آن یعنی جنبه دارویی آن توجه شده است.

در قرآن، از دو چیز بعنوان شفاء یاد شده است:

یکی خود قرآن و دیگری عسل.

بعبارتی در قرآن کریم، هم به شفای روح و قلب و هم به شفای جسم توجه شده است:

(یخرج من بطون ها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس)

«از درون شکم آنها مواد قابل آشامیدن رنگارنگی بیرون می آید که در آن برای مردم شفاست…»

خرید محصولات فرآوری شده عسل از دیجی کالا

راهنمای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی

منبع : کتاب ارمغان الهی اثر جمشید خدادای

به نظر شما این پست خوب بود؟ اگر پسندیدید حتما امتیاز دهید!
5/5 - (1 امتیاز)
نوشته های مرتبط

نکات لازم برای یک آشپزی سالم

یک کدبانوی خانه دار قبل از اینکه بخواهد هرگونه غذایی را طبخ کند.باید یکسری از اصول

عوارض استفاده از لوازم آرایشی در خانم ها

میل به زیباتر شدن، بسیاری از بانوان را به استفاده از لوازم آرایشی سوق میدهد.

رهنمودهای اسلام درباره بهداشت غذایی

رهنمودهای اسلام درباره بهداشت غذایی رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن

خواص شگفت انگیز جوانه غلات و حبوبات

استفاده از جوانه غلات و حبوبات متاسفانه بیشتر افراد جامعه از جوانه ها به طور منظم استفاده نمیکند

راز های سلامتی از زبان حضرت علی (ع)

متاسفانه بسیاری از غذاهای امروزه ایرانی مصنوعی و شیمیایی و مضر است

نگاه اسلام به مقوله سلامتی

تعریف اسلام از سلامتی : اسلام، مبدا سلامت را خود خداوند می داند؛ و «سلام» را بعنوان یکی از نام […]

مقایسه درمان با طب سنتی و طب نوین

مقایسه درمان طب سنتی با طب مدرن : کسی که در این دنیا برای سود و خوشبختی جامعه کوشش نکند […]

رازهای طول عمر بالا به قلم دکتر هیندهده

دکتر ادوارد هوکردیویی که معتقد به کم خوردن بود می گفت اشخاص پرخور انرژی خود را از دست می دهند […]

جدیدترین کالاها
دیدگاه های مطلب
0 دیدگاه برای این نوشته
ارسال یک دیدگاه