ظروف سنگی از بهترین و با کیفیت ترین ظروف رایج در بین خانواده های ایرانی می باشد.
این ظروف یکی از قدیمی ترین ظروف ایرانی نیز محصوب میشوند، علاوه بر سلامت از دوام خوبی نیز برخوردار هستند.
تاریخچه ظروف سنگی
قدمت این طروف به سالیان بسیار دور بر میگردد.
در زمان های کهن سنگ ها اولین وسایل بودند که انسان های اولیه جهت پخت و پز از آنها استفاده کردند.
به مرور زمان این وسایل جایگاهی مهمی در زندگی بشر بدست آوردند.
اما متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی و ماشینی شدن وسایل و ظروف، رغبت و حس و حال استفاده از وسایل سنگی به فراموشی سپرده شد.
خواص ظروف سنگی
ظروف سنگی خواص زیادی دارند، مقاومت در برابر حرارت، استحکام ساخت، سلامت مواد اولیه و …
در روایتی از امام رضا (ع) داریم که حضرت هنگام ورود به شهر سناباد بر تخته سنگی که از آن ظروف سنگی تهیه میشده، تکیه میزنند و دعا می کنند که خدایا در غذایی که مردم در این ظروف میپزند برکت قرار ده، سپس دستور دادند دیگچه هایی از همان سنگ برایشان بیاورند و فرمود: ” غذای مرا در هیچ ظرفی طبخ نکنید مگر در همین ظرفهای سنگی ، دیزی های سنگی و دیزی های سنتی . (مضمون حدیث)
از نظر طب سنتی نیز این ظروف بعنوان بهترین ظروف پخت و پز معرفی شده اند.
خواص ظروف سنگی برای بدن
امروزه اکثر ظروفی که در صنعت غذایی استفاده میشود یا از مواد اولیه خطرناک و یا از پوشش و لعاب مواد خطرناک ساخته شده اند.
تحقیقات پزشکی ثابت کرده اند که ظروف آلومینیومی به مرور زمان باعث ایجاد اختلالات ذهنی و بروز آلزایمر میشوند.
ظروف چینی و لعابی نیز بخاطر عدم مقاومت در برابر حرارت برای پخت و پز مناسب نیستند.
ظروف مسی و روحی نیز هنگامیکه در معرض حرارت بالا قرار میگیرند، بعد از مدتی قلع و مواد سمی داخل ظروف به غذا نفوذ کرده و باعث بروز بیماری میشوند.
به همین دلیل هزینه نگهداری و قلع اندود کردن مجدد این ظروف بسیار بالا است و از نظر اقتصادی نیز بصرفه نیست.
- برخلاف ظروف و معایبی که در بالا برای آنها ذکر شد، ظروف سنگی از دل طبیعت تولید میشوند و همه مواد اولیه این ظروف طبیعی هست.به همین دلیل در برابر حرارت مقاومت خوبی دارند (البته برای سرخ کردن و استفاده در حرارت بالا مناسب نیستند).
- نکته جالب توجه اینکه شما وقتی داخل این ظروف غذاهای خورشتی با آبگوشتی پخت می کنید، به مرور زمان و بتدریج املاح مفید داخل قابلمه های سنگی آزاد میشوند و سبب تامین املاح مورد نیاز بدن و خوش طعم شدن غذا میشوند.
- هیچگونه پوشش شیمیایی و سمی داخل این ظروف استفاده نشده، بنابراین خطری برای سلامتی و سرطان زایی ایجاد نمیکنند.
- این ظروف بخاطر خاصیت مغناطیسی که دارند، آهن و منیزیوم مودر نیاز بدن را تامین می کنند.
تاثیر ظروف سنگی در پخت غذا
اگر شما هم یکبار طعم دیزی سنگی و قورمه سنگی را چشیده باشید، براحتی اعتراف می کنید که طبخ غذا در این ظروف مزه ی دیگری دارد.
- پخت غذا در این ظروف بخاطر ماهیت آن، بسیار لذیذ و خوشمزه میشود.
- علاوه بر این چربی های غذا به اطراف قابلمه های سنگی نمی چسبد، بنابراین شستشوی این ظروف بسیار آسان است.
- غذا در این ظروف با حرارت بسیار ملایم پخته میشود، اینکار باعث کاهش مصرف انرژی خواهد شد.
نکاتی که باید در هنگام پخت غذا با ظروف سنگی رعایت شود
- به هیچ وجه داخل ظروف سنگی غذای سرخ کردنی با حرارت بالا طبخ نشود.
- طبخ غذا داخل این ظروف باید روی حرارت ملایم انجام شود.
- برای قرار دادن این ظروف روی اجاق از شعله پخش استفاده کنید و هیچگاه انها را روی شعله مستقیم قرار ندهید.
- از این ظروف باید برای پخت غذاهای آبدار مثل آبگوشت و خورش استفاده شود و توجه کنید که هیچگاه داخل ظرف کم آب و خشک نباشد.
- برای اضافه کردن آب به غذا، حتما از آبجوش استفاده کنید تا به قابلمه و دیزی سنگی شوک وارد نشود.
آب بندی ظروف سنگی
بعد از خرید ظروف سنگی ابتدا تیکه های سنگ داخل ظرف را خالی کنید.
سپس با روغن دنبه یا روغن مایع کل ظرف را چرب کنید و به مدت دو یا سه روز جلوی آفتاب قرار بدید تا کامل خشک شود.
بعد با پارچه تمیز کل ظرف را خشک و تمیز کنید، ظرف مورد نظر آب بندی و قابل استفاده برای پخت و پز است.