استفاده از جوانه غلات و حبوبات
متاسفانه بیشتر افراد جامعه از جوانه ها به طور منظم استفاده نمیکند و معمولا سالاد را با انواع سس ها تزئین و بعد از غذا میل می کنند، این کار اشتباهی است.
حالا اگر سالاد را با جوانه ها تزئین کنیم به آن لیموترش تازه و روغن زیتون بیفزاییم و آن را قبل از غذا میل کنیم و کاملا بجویم، منافع زیادی برای ما خواهد داشت؛ از جمله :
اولا: غدد بزاقی ما ترشح و سیستم گوارش فوق العاده فعال میشود و کمتر دچار بیماری های گوارشی، جرم دندان و پیوره لثه خواهیم شد.
ثانيا: چون این مواد کاملا طبیعی و خام است، بعد از میل کردن دچار سنگینی معده و خواب آلودگی نخواهیم شد.
ثالثا: بیشترین حجم معده را سالاد پر خواهد کرد و زودتر احساس سیری می کنیم و دچار چاقی بی مورد و سردردهای میگرنی نخواهیم شد.
رابعا: جوانه ها از انواع ویتامین ها غنی و از آنزیمهای زیادی نیز برخوردارند.
این آنزیم ها در واقع غذای آماده جذب برای بدن است به عنوان مثال، جوانه گندم علاوه بر آنزیمهای زیاد، دارای ویتامینهای با ارزشی به نام ویتامین E است که غدد جنسی را فعال می کند.
اما چرا می گوییم غلات یا حبوبات جوانه زده مفید است ؟
طی جوانه زدن، نشاسته، پروتین و چربی های موجود در دانه به واحدهای کوچک تری تجزیه میشود.
و قابلیت هضم و جذب بهتری پیدا میکند.
در این فرایند، میزان ویتامین و املاح معدنی دانه همچون کلسیم، فسفر، منیزیم، ویتامین های گروه B و پروتئین آن دو تا سه برابر و حتی بیشتر افزایش می یابد، اما از کالری و کربوهیدرات آن دو برادر کاسته می شود.
البته لازم است بدانید کاهش کالری به معنای حدف کالری نیست، اگر در 100 گرم گندم 400 کالری انرژی نهفته باشد، در همین میزان جوانة أن ۰ ۲۰ کالری انرزی وجود دارد.
مصرف یک فنجان جوانه می تواند تامین کننده بخش عمده ای از نیاز روزانه ما باشد.
در مورد ارزش تغذیه ای جوانه غلات در مقایسه با جوانه حبوبات باید گفت :
این جوانه ها از نظرخواص درمانی و میزان ریز مغذی ها تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، البته با توجه به این که حبوبات پروتئین وغلات کربوهیدرات بیشتری دارد، میتوان اندکی تفاوت در میزان درشت مغذی های این دو گروه جوانه قائل شد، اما همان طور که گفته شد، ریز مغذی های هر دو گروه خواص برابری دارند:
- ویتامینهای B ،C و E آنها برای آرامش اعصاب، رفع استرس و خستگی
- منیزیم و پتاسیم آن برای کنترل بی خوابی و تنظیم فشار خون
- روی آن برای جلوگیری از ریزش مو و به تعادل رساندن هورمونها در زمان بلوغ جنسی نوجوانان
- سلنیوم آن برای سلامت قلب و عروق و به خصوص افزایش تعداد اسپرم و کمک به باروری آن در مردان
- و فيبرآنها با کمک به خروج هر چه سریع تر مدفوع برای تنظیم چربی و قند خون فوق العاده مفید است.
در ضمن، به دلیل آن که جوانه ها خاصیت نفخ زایی خود را از دست داده و از حساسیت زایی پروتئین آن کاسته شده است، مصرف آن برای کسانی که دستگاه گوارش حساسی دارند، بی ضرر است.
هر جاونه 1000 مزیت دارد …
خواص انواع جوانه غلات و حبوبات :
جوانه گندم : ارزش غذایی چهار قاشق غذاخوری جوانه گندم، معادل یک کف دست نان است.
این جوانه نسبت به دانه آن، سه تا ۱۲ برابر ویتامین B و سه برابر ویتامین E دارد.
و به واسطه سلنيوم منزیم و ویتامین E رادیکال های آزاد مضر بدن را حذف می کند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش فعالیتهای مغزی و غدد جنسی می شود.
سمنو، سوهان و حلیم به شرطی که با جوانه گندم تهیه شده باشند، تا حدودی خواص این جوانه را دارند.
خرید انواع محصولات جوانه گندم از دیجی کالا
جوانه ماش : خاصیت بارز این جوانه، برطرف کردن خستگی و رخوت است.
باعث ازدیاد شیر مادران شده و ادرار آور خوبی است. سموم بدن را دفع کرده و صفرابر است. این جوانه به دلیل خاصیت غذایی بالا، فرد گرسنه را زود سیر می کند.
میزان اسید فولیک و پتاسیم آن بسیار بالاست و مصرف آن برای پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی و پرفشاری خون توصیه میشود، اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند باید در مصرف آن محتاط باشند.
جوانه شبدر: کلسیم فراوانی دارد و کم کالری است.
باعث تنظیم هورمون های بدن می شود، برای آرامش اعصاب مفید است، گر گرفتگی و بد خلقی ناشی از علائم یائسگی را بهبود می بخشد.
تصفیه کننده خون و تقویت کننده کبد است.
جوانه یونجه : بدلیل دارا بودن منگنز و کروم، در ساخت انسولین طبیعی بدن نقش مهمی دارد.
برخی جوانه یونجه را سلطان جوانه ها می دانند.
جوانه یونجه به جهت داشتن ساپونین، موجب کاهش کلسترول بد خون شده و از سختی و رسوب عروق می کاهد.
کلسیم بالای آن برای استخوان سازی کودکان در حال رشد مفید است و دو برابر اسفناج آهن دارد.
به یاد داشته باشید که این جوانه تا حدودی نفاخ و ملین است.
خواص جوانه عدس :
شستشو دهنده کلیه و افزاینده انرژی است به دلیل دارا بودن پروتئین زیاد، خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد.
بد نیست بدانید جوانه عدس قرمز در مقایسه انواع دیگر آن آهن و کلسیم بیشتری دارد.
جوانه نخود: پروتئین زیادی دارد و سرشاراز فسفر و کلسیم است و میزان مواد معدنی آن پنج برابر دانه نخود است.
گاهی سالمندان به دلیل احساس تنهایی، بی اشتها می شوند؛ در واقع تنهایی عاملی است که سالمند علاقه ای برای تهیه و طبخ غذا برای خود نداشته باشد.
گاهی سالمندان به دلیل احساس تنهایی، بی اشتها می شوند؛ در واقع تنهایی عاملی است که سالمند علاقه ای برای تهیه و طبخ غذا برای خود نداشته باشد.
البته گاهی تأثیر برخی داروها یا افزایش سن هم سبب کم شدن اشتها به غذا میشود.
گاهی هم برخی سالمندان به دلیل پرهیز غذایی، مجبور به استفاده از خوردنیهای کم چرب و کم شیرین با حداقل نمک هستند و همین عامل موجب بی مزه یا بد مزه شدن غذای آنان میشود.
بر این اساس، برای آن که سالمندان دچار سوء تغذیه نشوند، باید از مواد غذای ی مقوی و مغذی استفاده کنند.
و بهترین توصیه به آنان اضافه کردن جوانه گندم، ماش، عدس به غذاهایشان است.
جوانه ها با وجود حجم کم، اشتها آور خوبی هستند و انرژی و پروتئین از دست رفته را جبران می کنند.