آشنایی با زیتون و روغن زیتون

آشنایی با خواص زیتون و روغن زیتون در طب سنتی

نکات طب اسلامی سنتی در مورد زیتون و روغن زیتون

زیتون از جمله داروهای اصلی طب اسلامی سنتی می باشد، در قرآن کریم در آیات سورة نور 35 ، انعام 99 ، انعام 141 ، نحل 11 ، عبس 21 ، مؤمنون 20، از زیتون یادت شده است .

مزاج زیتون رسیده در منابع طب سنتی، گرم وخشک بهمراه قبض میباشد. اما روغن آن قبضی ندارد.

روغن زیتون، روغن بسیار مبارک و پربرکتی است که هر درمانگری باید نسبت به خواص آن اطلاعات کافی داشته باشد.

روغن زیتون به تنهایی و مفرد میتواند طیف عظیمی از بیماریها را پوشش دهد.

از این روغن بصورت خوراکی چکاندنی، تنقیه، مالیدنی روی پوست و… استفاده میشود.

مصرف روغن زیتون در دوز کم موجب لینت میشود و ملین است و موجب رفع یبوست میباشد  و مصرف آن در دوز بالاتر بعنوان مسهل میتواند مورد استفاده قرار گیرد.

باید دقت کرد که روغن زیتون را نباید با آبسرد مصرف کرد بلکه، باید با آبگرم مصرف شود.

روغن زیتون خوب باید دارای کمی بوی تند ملایم باشد ودر هنگام مزه مزه کردن هم یک تلخی ملایم داشته باشد.

روغن زیتون اگر یک سال بماند سپس مورد استفاده قرار گیرد بهتر و روغن زیتونی که تا هفت سال بماند ارزش آن بالاتر است.

جالب آن است روغن زیتون هر چه بیشتر بماند و در اصطلاح سال بخورد ارزش وخواصش بیشتر میشود.

مزاج روغن زیتون و فواید درمانی آن

باید بدانید روغن زیتون بعلت طبیعت گرم و لطافتی که دارد بسیار مفید است.

این روغن غذاییت بسیار خوبی دارد، هم به علت لطافت و سبکی به راحتی جذب اندام و بافتها میشود و هم به علت لطافت و سبکی مقداری که مورد نیاز بدن نیست به سادگی از بدن دفع می شود.
اما روغنهای بازاری به علت غلظت و سردی طبع در بافتها ساکن می شوند و طبیعت بدن توان خارج کردن آنها را ندارند.

در نتیجه موجب ایجاد سده و گرفتگی و بیماریهایی مانند: فشار خون، انسداد عروق، سکته ،دیابت و… میشوند.

البته روغن زیتون چون لطیف است، بهتر است در پخت وپز هایی که نیاز به حرارت بالا دارد مورد استفاده قرار نگیرد.

در بیماریهای روماتیسم و آرتروز مصرف یک قاشق غذاخوری روغن زیتون با آبگرم نیم ساعت قبل از صبحانه وشام؛ همچنین ماساژ اعضای درگیر با روغن آن، روزی دوتا سه بار در کنترل و درمان این بیماری بسیار نافع است.

مصرف خوراکی و مالیدنی روغن زیتون در درمان بیماریهای مختلف بلغمی اثربخشی، قابل ملاحظه دارد.

جهت نضج و سهولت در خروج سودا در افرادیکه دچار غلبه خلط سوداء هستند. مصرف خوراکی و موضعی روغن زیتون بسیار مناسب ومجرب است.

روغن زیتون مسهل صفرا نیز میباشد.

مکانیسم عمل روغن زیتون در سهل کردن خروج صفرا، بالاخص صفرای غیر طبیعی نیز جای بحث اختصاصی دارد:

  1. روغن زیتون با از بین بردن انسدادها دربدن، موجب تسهیل در گردش طبیعی صفرا در بدن و در نتیجه جلوگیری از حبس صفرا در نقطه خاص و عوارض ماحصل میشود.
  2. روغن زیتون با تنظیم عملکرد کبد و پاکسازی آن از ترشح بیش از حد صفرا توسط کبد جلوگیری بعمل می آورد.
  3. روغن زیتون با ایجاد لینت موجب دفع صفرای اضافی ذخیره در کیسه صفرا گشته و صفرای موجود را تنظیم میکند.
  4. روغن زیتون به روش فوق الذکر با ایجاد حالت لینت در روده ها کمک به رفع حرارت غیر طبیعی از راه مقعد مینماید و با این روش صفرا را مهار میکند.

مصرف صحیح و هدفمند روغن زیتون، موجب متمایل شدن طبیعت مدبره بدن بسمت پایین تنه گشته و در نتیجه صفرای مازاد در بالا تنه را از راه مقعد و مواد دفعی باتوجه به مطلب بند 4 تعدیل مینماید.

حال اگر بدن دچار کمبود صفرا نیز باشد باز هم روغن زیتون با مکانیسم اثر خاص خود، کبد و بدن را ترغیب به تولید صفرای متعادل مینماید.

بازهم تاکید میکنم مصرف روغن زیتون جهت مصارف فوق بهتر است نیم تا یکساعت قبل از غذا وبهمراه آبگرم مصرف شود.

قبلا هم معروض داشتیم که روغن زیتون باید دارای بو و طعم متمایل به تندی باشد.

منظور از تندی یعنی متمایل به تلخی می باشد. روغنهای زیتون بدون بو و طعم تلخ که معمولا توسط برخی شرکتها تصفیه میشوند، اثرات مطلوب درمانی و خوراکی راندارند.

منبع : جزوه گیاهان دارویی استاد طالقانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *