دمنوش چیست ؟
نوشیدنی ها به دو دسته کلی تقسیم میشوند: نوشیدنیهای سرد و نوشیدنیهای گرم.
نوشیدنیها، مایعاتی هستند که آنها را به صورتهای مختلف استفاده می کنیم. دو سوم بدن ما را مایعات تشکیل میدهند.
استفاده معینی از مایعات در روز، موجب میشود اندامهای بدن وظیفه خود را به درستی انجام دهند و از این طریق، سلامتی جسم و روح و روان ما تامین شود و در پرتو آن، زندگی شاد و بانشاطی داشته باشیم.
هر نوع نوشیدنی جایگاه خاص خود را دارد و اگر به موقع از آن استفاده شود، نتیجه مطلوبی به همراه خواهد داشت.
مثلا نوشیدن یک لیوان آب به همراه مقداری عسل و آب یک لیمو ترش تازه و دو تکه یخ حقیقتا خستگی را از تن آدمی به در کرده، نشاط خاصی به انسان میدهد.
یا نوشیدن یک فنجان بزرگ دمنوش کاکوتی و پونه کوهی گرم، همراه با مقداری عسل در فصل زمستان و در هوای سرد، گرمای لذت بخشی را به انسان میبخشد و این دم کرده آرامبخش خوبی است.
این نوشیدنیها، علاوه بر این که نیازمندیهای بدن انسان را تامین می کنند، بسیاری از ناراحتیها و کسالت های انسان را نیز برطرف می نمایند.
مثلا نوشیدن یک تا دو لیوان دمنوش آویشن شیرازی همراه با پونه کوهی و یک قاشق عسل، دردهای دوران قاعدگی را تسکین میدهد.
تفاوت دمنوش با جوشانده
دمنوش ها یا جوشانده ها، گیاهانی هستند که به عنوان دم کرده در خانه ها و محافل مورد استفاده قرار می گیرند.
برای بعضی افراد هنوز تفاوت جوشانده و دم کرده دقیقا مشخص نیست؛ در حالی که فرق میان این دو بسیار است.
تعدادی از گیاهان را اگر بجوشانیم، خواص آنها از بین میرود و علاوه بر این که مفید خواهد بود، برعکس بسیار مضر نیز واقع خواهد شد. (لطفا دقت شود.)
اما گروهی از گیاهان نیز وجود دارند که اگر آنها را دم کنیم، خواص قابل توجهی از خود باقی نخواهند گذاشت.
بهترین روش این است که ابتدا گیاهان مورد استفاده را خوب شناسایی و سپس اقدام به استفاده صحیح از آنها نماییم.
توجه: آنچه در این مقاله برای خوانندگان بیان می شود، فقط مربوط به دم نوش ها است و نه جوشانده ها.
طریقه دم کردن گیاهان
به منظور افزایش کیفیت دمنوشها، روش زیر را انجام دهید:
- ابتدا آب را بجوشانید و به مدت یک تا دو دقیقه صبر نمایید تا آب به حالت سکون در آید.
- بهتر است از قوری چینی برای دمنوش خود استفاده نمایید.
- سعی کنید به اندازه نصف فنجان کوچک آب جوش را در قوری چینی ریخته و روی حرارت ملایم یا بخار آب قرار دهید تا قوری به خوبی گرم و آماده شود. در ادامه گیاه مورد نظر را در قوری بریزید.
- در آخر آب جوشی که به حالت سکون در آمده را روی گیاه بریزید و با یک چنگال تمیز آن را خوب هم بزنید تا همه گیاهان خیس و در آب جوش غوطه ور شوند.
- سپس به مدت نیم ساعت با حرارت ملایم آن را دم کرده و با عسل نوش جان کنید و از عطر و طعم آن لذت ببرید و بانشاط شوید.
- سعی کنید انواع دمنوش را در فنجان چینی ریخته و مورد استفاده قرار دهید که نشاط آور است.
طرز تهیه ۵ نوع دمنوش گیاهی خوشمزه و مقوی
1. دم نوش سیب
مواد لازم
سیب متوسط : ۵ عدد
عسل : ۲ قاشق مرباخوری در هر لیوان
آب جوش : ۴ لیوان
طرز تهیه
- ابتدا سیب را تمیز شسته و سر و ته میوه را به صورت مخروط کوچک درآورید، آن را خلال نازک کنید و در خشک کن خشک کنید.
- برای رنگ دهی کافی، آن را در فر قرار دهید به طوری که رنگ آن قهوه ای شود.
- بعد از خنک شدن، آن را در کیسه پارچه ای ریخته و در آشپزخانه قرار دهید، روزانه میتوانید ازآن به مقدار نیاز استفاده کنید.
- ۲ قاشق غذاخوری از میوه خشک شده سیب را که به روش فوق تهیه نمودید، در قوری چینی متوسط بریزید و آن را با آب پر کنید.
- با حرارت ملایم اجازه دهید تا به مدت ۳۰ دقیقه دم بکشد.
- سپس آن را با عسل میل کنید و از عطر و طعم زیبا و همچنین رنگ بسیار زیبای آن لذت ببرید.
- سیب یکی از میوه های بهشتی است خداوند سبحان برای سلامتی و نشاط نوع بشر آفریده است و اگر انسان روزانه یک عدد بیمه را با یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی نوش جان کند، در طول ال دچار کسالت و سرماخوردگی نخواهد شد .
- این میوه خواص بسیاری دارد از جمله: ایجاد آرامش و سکون، دفع مواد زائد از بدن، ضد ویروس بودن پوست این میوه و این که دانه های آن به خاطر داشتن اسید سیانیدریک، انگلهای موجود در روده انسان را دفع می کند. همچنین بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از سرماخوردگی می باشد. با استفاده از این زو روش کلیه های خود را فعال کرده و از کم خونی نجات پیدا کنید.
2. دمنوش به (۱)
مواد لازم:
به رسیده متوسط : ۵ عدد
عسل: ۲ قاشق مرباخوری در هر لیوان
آب جوش: ۴ لیوان
به آماده شده : ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
- ابتدا به را تمیز شسته و سر و ته میوه را به صورت مخروط کوچک درآورید.
- هسته های با ارزش آن را نیز جدا و جمع آوری کنید که مصرف بسیاری دارد و مفید است به ها را درشت رنده کنید و کف یک سینی پهن نمایید و اجازه دهید تا خشک شوند یا با دستگاه خشک کن آنها را خشک کرده، آنها را کمی تفت دهید یا در فر بگذارید تا رنگ آن قهوه ای شود.
- پس از خنک شدن، آنها را در یک کیسه نخی نگهداری نمایید.
- اکنون ۲ قاشق غذاخوری از به آماده شده را با ۴ لیوان آب جوش در یک قوری چینی ریخته، آن را به مدت ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم دم کنید.
- سپس در یک لیوان یا فنجان بزرگ ریخته، عسل را به آن بیفزایید و آن را هم بزنید تا عسل کاملا حل شود، بعد به آرامی میل کنید.
- به ها را به این جهت تفت میدهیم که هنگام دم کردن، رنگ بدهد.
- به از میوه های پاییزی بوده و عطر و طعم فوق العاده ای دارد و استفاده از آن را بیشتر در فصل پاییز توصیه می کنیم. این میوه ارزشمند برای جلوگیری از افسردگی و ناراحتی های اعصاب روان مفید می باشد.
برای آقایانی که ناراحتی های اسپرم دارند بسیار مفید است و منی را صاف و فعال می کند، این میوه طبیعت گرمی دارد و برای فصل سرما مفید است
3. دمنوش به (۲)
مواد لازم
به رسیده متوسط: یک عدد
آب جوش : ۴ لیوان
عسل: برای هر لیوان دم کرده، ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
- ابتدا به را تمیز شسته، درشت رنده کنید و در یک قوری چینی بریزید.
- بعد مقداری آب جوش به آن افزوده، به مدت ۳۰ دقیقه، آن را با حرارت ملایم دم کنید.
- سپس آن را در یک لیوان ریخته، بعد از خنک شدن، عسل را نیز به آن بیفزایید و به آرامی میل نمایید.
4. دمنوش گل گاوزبان و لیموعمانی
مواد لازم:
گل گاوزبان: ۳ قاشق غذاخوری
لیمو عمانی: ۲ عدد
عسل: یک قاشق مرباخوری در هر لیوان
آب جوش: ۴ لیوان
طرز تهیه:
- لیمو عمانی ها را سوراخ یا از وسط نصف کنید و به همراه گل گاوزبان و مقداری آب جوش دریک قوری چینی بریزید.
- به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم بگذارید و اجازه دهید تا دم بکشد.
- سپس در یک لیوان یا فنجان بزرگ ریخته و عسل را به آن بیفزایید و آن را هم بزنید تا عسل کاملا حل شود، آنگاه به آرامی آن را میل کنید.
- این نوشیدنی آرام بخش و برای پای ین آوردن فشار خون و نیز رفع ناراحتی پروستات، بسیار مفید است.
5. دمنوش سیب و دارچین
مواد لازم:
سیب رسیده متوسط: ۲ عدد
چوب دارچین خرد شده: یک قاشق غذاخوری
هل سبز خرد شده: ۵ عدد
عسل: ۲ قاشق مرباخوری برای هر لیوان
آب جوش: ۴ لیوان
طرز تهیه
- سیب ها را درشت رنده کنید و به همراه دارچین و هل سبز خرد شده و مقداری آب جوش در یک قوری چینی بریزید.
- به مدت ۳۰ دقیقه آن را روی حرارت ملایم دم کنید.
- سپس در یک لیوان یا فنجان بزرگ ریخته، عسل را به آن افزوده، هم بزنید تا عسل کاملا حل شود.
- اکنون آن را به آرامی میل کنید و از عطر و طعم زیبا و همچنین رنگ بسیار زیبای آن لذت ببرید.
- این دم کرده، گوارا بوده و برای رفع خستگی بسیار موثر است.
منبع : کتاب ارمغان تندرستی از دکتر جمشید خدادادی